Carclean.com organization Logo Eindelijk zijn er draadloze polijstmachines! Wij vergeleken voor jou een exemplaar van Flex en Rupes en zetten de voor- en nadelen op een rij.
9.5
11909 reviews

21/10/2024

Draadloos polijsten met Flex of Rupes...Welke kies jij?

Apparaat, Boormachine, Hulpmiddel

Je auto polijsten zonder een snoer dat telkens in de weg zit? Dat kan met een draadloze polijstmachine! Maar welke kies je? In deze blog van Carclean.com testen en vergelijken we er twee: de Flex XFE 15-150 en de Rupes HLR 15.

Flex vs Rupes

De Flex XFE 15-150 en de Rupes HLR 15 zijn beide polijstmachines van topklasse met hun eigen unieke voordelen. In deze blog zetten we de specificaties naast elkaar en vergelijken we onder andere hun kracht, gewicht, accuduur en gebruiksgemak.

Specificaties en eerste indruk

Beide polijstmachines beschikken over een krachtige 18-volt, 5 ampère accu. Deze accu staat garant voor een lange gebruiksduur. Ze hebben beide een excentrische uitslag van 15 millimeter. Dat is ideaal voor een gelijkmatige polijstbeurt.

De Flex XFE 15 150 wordt geleverd met een extra 150 mm steunschijf die je kunt wisselen met de standaard 125 mm schijf. Dit biedt meer veelzijdigheid, vooral als je grotere oppervlakken wilt aanpakken. De steunschijf van 150 mm is ook platter dan de 125 mm schijf. Dit zorgt voor meer balans en minder trillingen tijdens het polijsten. Het aantal omwentelingen per minuut van de Flex is 4.600 op stand één en 7.600 op stand twee.

De Rupes HLR 15 heeft alleen een 125 mm steunschijf. Een 150 mm schijf wordt ook niet geadviseerd, omdat de machine dan minder in balans is. Je bent dus minder flexibel met de Rupes. Wel is de 125 mm schijf van gecoat aluminium en dus extra dun. De machine ligt daardoor stabiel in de hand, zelfs bij lagere toeren. Het aantal omwentelingen per minuut is 3.000 op stand één en 5.000 op stand twee.

Gewicht en gebruiksgemak

Qua gewicht zijn er kleine verschillen. De Flex weegt met 2,9 kg iets meer dan de Rupes, die 2,5 kg weegt. Wel opvallend: de Rupes is iets lichter dan zijn bekabelde broer, die 2,6 kg weegt. Het verschil van 400 gram tussen de draadloze Flex en Rupes kan een groot verschil maken tijdens langere polijstsessies. Maar ondanks het hogere gewicht van de Flex blijft deze goed in balans.

Accuduur, LED-indicator en opladen

Een groot voordeel van draadloos polijsten is natuurlijk dat je niet beperkt wordt door het snoer. Maar hoe zit het met de accuduur?

Beide machines kunnen ongeveer 40 tot 45 minuten werken op één volle accu. Het opladen duurt tussen de 40 en 55 minuten, wat betekent dat je in principe non-stop kunt doorwerken als je de tweede accu oplaadt terwijl je de eerste gebruikt.

Bij de Rupes is een slimme functie ingebouwd: een LED-indicator die oplicht wanneer je te hard drukt of wanneer de accu bijna leeg is. De Flex mist deze functie, maar beide apparaten hebben wel een batterij-indicator op de accu zelf, waardoor je goed in de gaten kunt houden hoeveel power je nog hebt.

De Rupes wordt geleverd met een dubbele lader, maar de accu’s worden niet tegelijkertijd opgeladen. Hij begint eerst met het opladen van de accu die het meest vol is.

vervoer, Voertuig

Flex en Rupes in actie

Tijdens het polijsten zelf, valt de Rupes op door zijn stilheid. Vooral op lagere standen en zeker in vergelijking met de bekabelde variant. Dit komt onder andere door het gebruik van composiet tandwielen. De draadloze Rupes blijft rustig en beheersbaar. Je hebt veel minder last van trillingen. Daarnaast is de compacte bouw van de Rupes handig voor kleinere handen.

Ook heeft de Rupes veel kracht. Bij meer druk en zelfs wanneer hij een ‘heuveltje’ tegenkomt, blijft hij gewoon draaien. Dit in tegenstelling tot de bekabelde variant. Wel is het zaak om de steunschijf voor een goede geleiding regelmatig in te smeren. En wat misschien een nadeel kan zijn: normaal gesproken druk je een knop in om de machine te vergrendelen, bij de Rupes moet je de knop juist indrukken om ‘m te óntgrendelen. Dat is wel veiliger, want je zet hem niet zo makkelijk per ongeluk aan.

De Flex biedt meer grip door zijn bredere kop en rubberen afwerking. Hoewel hij iets zwaarder is, is de balans uitstekend en voelt de machine robuust aan. Een nadeel is dat de bedieningselementen iets minder verfijnd aanvoelen dan bij de Rupes. Wel zit de snelheidsinstelling bij de Flex aan beide kanten, zodat hij zowel voor links- als rechtshandigen geschikt is.

Een uniek kenmerk van de Flex is de positie van de accu. Deze is een kwartslag gedraaid, zodat je meer ruimte hebt bij het polijsten en niet in de buurt van je lakwerk komt. Wel is het nadeel dat je met je arm sneller tegen de accu aankomt, door het iets kortere heft ten opzichte van de Rupes. De Flex heeft een ‘traditionele’ schakeling die je indrukt om de machine te starten en die je met een knopje aan de zijkant kunt vastzetten. In de hoge stand is de Flex stiller dan in de lage stand.

Conclusie

Zowel de Flex XFE 15-150 als de Rupes HLR 15 zijn indrukwekkende draadloze polijstmachines. De Flex biedt meer veelzijdigheid dankzij de extra steunschijf, terwijl de Rupes het wint op het gebied van geluid. Welke machine het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de eisen die je stelt aan je polijstwerk.

We hopen je met deze blog op weg te hebben geholpen zodat je kunt starten met draadloos polijsten en ook een echte CleanRider wordt!

Wil je de machines in actie zien? Bekijk dan deze video.

Andere blogs


Autowasserette, vervoer, Voertuig, Verhuiswagen, Van

Krasvrij je caravan, camper of vrachtwagen wassen? Gebruik een washmitt op een stok, zoals Mitt on a Stick en Incredipole! Wat zijn de verschillen? De CleanRiders leggen het je uit.