Carclean.com organization Logo Machinaal polijsten, hoe doe je dat? In deze blog laten Tim en Johan zien hoe je je auto kunt polijsten met een excentrische polijstmachine.
9.5
11445 reviews

09/12/2022

Machinaal polijsten | RTL4 - De Mooiste Wegen

We krijgen er vaak vragen over: machinaal polijsten.

Wat kun je allemaal met een polijstmachine en hoe bereik je het beste resultaat? En is het niet gevaarlijk?

In deze aflevering demonstreert Tim hoe je op de juiste manier deze machine bedient. Hij laat zien hoe je machinaal polijst en waxt en dat het helemaal niet moeilijk is om jouw polijstbeurt tot een succes te maken.

Monello LDA1000 polijstmachine in ‘De Mooiste Wegen’

Tijdens de uitzending van het RTL4-programma ‘De Mooiste Wegen’ laat Tim zien hoe je je auto in 2 simpele stappen kunt polijsten en beschermen. Hierbij maakt hij gebruik van Monello’s LDA1000 polijstmachine.

Bij deze 8mm Dual Action polisher zit standaard een 5 inch steunplaat met klittenband, zo kun je makkelijk van type pad wisselen. De 1000W motor maakt deze machine krachtig en effectief. De Dual Action-werking maakt deze machine bovendien ontzettend veilig, zonder kans op lakverbranding of andere ellende.

Iedereen kan deze machine gebruiken. Zelfs zonder enige ervaring! Door het snoer van maar liefst 6 meter kun je overal makkelijk bij, waardoor je comfortabel aan de slag kunt.

Alle producten uit deze aflevering zijn verkrijgbaar in een voordelige bundel.

Hoe polijst je?

In deze aflevering is op ons demopaneel goed te zien, hoe het machinaal polijsten in z’n werk gaat.

Heb je lichte krassen of een verweerde lak, gebruik dan om te beginnen een (semi-) stevige foam pad, zoals de Raffini Foam Light Cutting Pad, met een bijpassend polijstmiddel, zoals Raffini Mezzo Polish. Plaats de pad goed gecentreerd op de steunplaat, dit voorkomt overmatig trillen.

Werk in secties van ca. 50 x 50 cm zodat het polijstmiddel goed zijn werk kan doen en gebruik niet teveel per keer. Doe 5 druppels ter grootte van een erwt op de polijstpad. Verdeel het polijstmiddel via de pad gelijkmatig over het paneel, zo weet je zeker dat het overal effectief is. Zet de machine op een lage stand en werk het polijstmiddel rustig in, zo voorkom je spetteren.

Als je dat gedaan hebt, is het tijd voor het echte polijstwerk. Schroef de snelheid van de machine op naar stand 4 tot 6. Beweeg de machine in rechte banen, met een overlap van 50%. Het is belangrijk dat je langzaam beweegt, want de grootste correctie vindt plaats in deze fase van het polijsten.

Oefen (lichte) druk op de machine uit, zo benut je de schuurkorrel optimaal. Laat de machine het werk doen, vanwege de Dual Action-werking is de machine erg makkelijk hanteerbaar en laat hij zich goed leiden. Hierbij is het belangrijk dat de pad recht op het oppervlak staat en dat de pad om zijn eigen as rond blijft draaien. Leun je teveel op je de machine, dan stopt de pad met draaien en beperkt dat de effectiviteit.

Lichaamsdeel, Vinger, Hand, Persoon

Wanneer je de gehele sectie onder handen hebt genomen, neem je het residu af met een zachte microvezeldoek, zoals Monello's Peluche Verde. Je kunt nu goed het resultaat van je werk beoordelen.

Indien het resultaat nog niet naar wens is, kun je de polijststap herhalen. De mate van correctie is voor iedereen anders, dus stop wanneer jij tevreden bent.

Eventueel kun je - voor meer glans en een strakker resultaat - nabehandelen met een finishing pad, zoals Monello's Fini Verde en een finishing polijstmiddel (Monello Raffini Finale Finishing Polish).

Interieurontwerp, Vinger, Persoon, Schoonmaak, Man

Wax aanbrengen

Nu je je lak hebt ontdaan van imperfecties en deze weer volop glanst, is het tijd om je lak te beschermen. Zo voorkom je dat invloeden van buitenaf vat krijgen op je mooie polijstwerk. Hiervoor gebruik je een zachte finishing pad en een bijpassende (vloeibare) wax of sealant naar keuze.

Wij hebben gekozen voor de rode Raffini Foam Finishing Pad en Poorboy’s World Natty’s Liquid Blue wax. Breng een kleine hoeveelheid wax aan op de pad en verdeel deze over het te behandelen gebied. Het is belangrijk om de laag zo dun mogelijk aan te brengen; is de laag voor je gevoel te dun aangebracht? Dan zit je goed!

Zet de polijstmachine op een lage stand, bijvoorbeeld 2 of 3, en beweeg de machine rustig over het paneel. Bij deze stap hoef je géén druk uit te oefenen op je machine.

Na een droogtijd van ca. 15 minuten kun je de 'swipe-test' doen: veeg je vinger over het behandelde deel en blijft er daaronder niks achter? Dan is de wax klaar om afgenomen te worden met een microvezeldoek. Blijft de wax vettige strepen geven? Dan heb je waarschijnlijk teveel wax gebruikt. Het kan ook zijn dat het buiten (te) koud is of dat het vochtig is buiten, wacht dan wat langer met afnemen.

Vinger, Hand, Persoon, Geweer, Wapen

Je kunt op heel veel manieren je auto polijsten, er zijn talloze combinaties van polijstmiddelen en pads mogelijk. Veel is afhankelijk van de staat van je lak, het type lak en natuurlijk je persoonlijke voorkeur. Wil jij advies op maat over machinaal polijsten, de te gebruiken pads, polijstmiddelen of waxen? Mail naar informatie@carclean.com, bel ons op 010-2661050 of kom langs in onze showroom.

Wil je de aflevering van 'De Mooiste Wegen' terugzien? Ga dan naar RTLXL of Youtube!
Logo

Andere blogs


Wiel, Auto, Voertuig, Band, Lichtmetalen velg

Een autoruit schoonmaken is een cruciaal onderdeel, omdat je daarmee het zicht verbetert en de auto een stuk mooier oogt met glanzende ruiten.

Handschoen, Volwassene, Mannelijk, Man, Persoon

Hoe reinig je echt goed je leren auto-interieur en hoe bescherm je autoleer? Deze blog vertelt je alles!

Fles

Op zoek naar de beste autoshampoo? De CleanRiders van Carclean.com zetten de beste autoshampoos voor jou op een rijtje. Ontdek hier de top 5!