Behoort jouw auto tot de crème de la crème van de auto’s? Luxe, sportief en exclusief? Dikke kans dat je een supercar rijdt. En een supercar verdient een superbehandeling, als je het ons vraagt. Daarom vertellen wij je waar je op moet letten bij het wassen van je supercar.
Chique lak
Rijd je een dure auto, dan maak je een statement. Dan kies je niet voor veilig. Dan kies je voor kwetsbaar. Net als bij spierwit bedlinnen en kristallen glazen. Ook een supercar is een kwetsbaar bezit. Maar soms is de kwetsbare keuze gewoon de mooiste.
Zo’n keuze voor kwetsbaar kan bijvoorbeeld een keuze zijn voor een zwarte uni-lak. Want zwarte uni-lak heeft een schitterende diepzwarte glans. Maar deze lak is ook heel gevoelig is voor krasjes, swirls en andere imperfecties. Zorg daarom, dat je je wastechniek goed onder de knie hebt en gebruik dan ook een extrazachte microvezel washandschoen, zoals die van Monello en druk niet te hard.
Plexiglas
Waar je nog meer op moet letten, is dat een supercar vaak geen glazen, maar plexiglazen delen heeft. Dat lijkt glas, maar plexiglas is veel krasgevoeliger. Wees daar dus ook extra voorzichtig mee.
Hoe doe je dat?
Vermijd allereerst agressieve reinigingsmiddelen, want die zorgen ervoor dat plexiglas dof uitslaat.
Gebruik dan ook een milde glasreiniger of beter nog: een detailspray, om dit soort oppervlakken zachtjes schoon te maken.
Gaten en kieren
Wat een supercar natuurlijk kenmerkt, is een serieuze motor. Die schreeuwt om goede koeling en dus ook om goede ventilatiesleuven. En daar zal je iets mee moeten, als je je supercar wast. Ons advies: ga deze sleuven uit de weg, wanneer je je auto wast met een hogedrukreiniger. Dat geldt ook voor al die andere roosters in de auto, of de koelelementen daarachter: ze kunnen best wat water hebben, maar ga ze niet met een hogedrukreiniger of tuinslang te lijf.
Motorblok schoonmaken
Dan, je motorblok zelf. In tegenstelling tot een gewone auto is hij bij een supercar vaak zichtbaar. Maak hem niet te nat. Zo voorkom je elektronische problemen. Of erger nog, dat er water in je blok slaat. Gebruik in plaats daarvan een milde reiniger, zoals een detailspray.
Matte accenten
Smaken verschillen, maar wij vinden matte lak heel stijlvol. We zien matte accenten regelmatig terug op supercars, zoals op de achterbumper, of op skids aan de zijkant. En ook dát vraagt om een schoonmaakbeurt met beleid. Poets je te hard, dan kan matte lak wel eens gaan glanzen. En vervelend genoeg, nemen gedane zaken geen keer.
Zorg er daarom voor, dat je vastzittend vuil extra voorzichtig weghaalt. Gebruik ook geen agressieve producten. Dan zijn je teerplekjes bijvoorbeeld wel weg, maar blijven er in plaats daarvan vlekken achter. Zijn de velgen ook mat? Dan geldt daarvoor hetzelfde credo: wees voorzichtig en geduldig.
Keramische remmen
Ben je gezegend met keramische schijven? Dan heb je het voordeel van minder remstof dan de gemiddelde Nederlander. Een keramische remschijf geeft namelijk minder stof af. Jouw velgen blijven hierdoor langer schoon en zijn makkelijker schoon te maken.
Behandel jouw velgen alleen wél altijd met een milde velgenreiniger, om de keramische schijven te beschermen. Keramische schijven zijn namelijk nogal prijzig, dus die moet je kritisch behandelen. Een agressieve reiniger kan op de schijven terechtkomen, en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Folie niet polijsten
Is jouw auto voorzien van steenslagfolie? Dan kun je je auto gewoon wassen.
Wil je echter poetsen of polijsten, dan moet je er wel rekening mee houden dat het folie is. Haal insecten sowieso tijdig van steenslagfolie, omdat die op den duur kunnen ‘inbranden’ in de folie.
Zelfhelende folie kun je voorzichtig met een niet te warme föhn behandelen, om vlekjes weg te werken.
Chroom
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: de sleutel voor een schone supercar is geduld.
Overal kom je roosters tegen en stuit je op bijzondere onderdelen en materialen. Zoals chroom.
En chroom moet je niet polijsten met een normale ‘metal polish’, maar met een ‘chrome polish’.
Hoe weet je nou of je met chroom te maken hebt, of met RVS? Je kunt een stukje met metal polish behandelen. Wordt de polish zwart? Dan is er chemische reactie en weet je dat het RVS is. Anders is het chroom en raden wij een chrome polish aan, zoals die van Poorboy’s World.
Interieur
Ook het interieur van een supercar is vaak net even anders dan bij een normale auto. Mogelijk heeft de fabrikant van jouw superauto materialen gebruikt zoals alcantara en anilineleer.
Van alcantara moet je weten dat je dat niet moet borstelen, want dan gaat het pillen. Let bij alcantara ook op dat je geen agressieve reinigers gebruikt. We adviseren om alcantara met lauw water schoon te maken en dan droog te deppen en niet te wrijven.
Van anilineleer is het belangrijk te weten dat het meestal een vuilwerende, afsluitende laag mist. Vlekken trekken er daardoor in, om nooit meer te verdwijnen. Gebruik dan ook niet de normale leerproducten om te reinigen. Vraag in plaats daarvan aan de leverancier of distributeur van jouw superauto wat je moet doen om het schoon te maken. Vaak hebben ze daar gespecialiseerde producten voor.
Is het – kortom – nou echt heel anders om een supercar schoon te maken dan de auto van Jan met de pet? Ja en nee. Het is nog steeds een auto. Maar het is een stuk bewerkelijker en je hebt specifieke onderdelen waar je extra aandacht aan moet besteden. De bottom line is dus: voorzichtig wassen en behandelen, met tijd, geduld en beleid. Dan blijft jouw supercar jaloersmakend mooi!
Word ook een CleanRider !
We hopen dat we je goed op weg geholpen hebben. En dat je voortaan zelf aan de slag durft te gaan als een echte CleanRider. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!